Tot fent núvols

Els núvols de paraules són aplicacions que permeten analitzar textos, d’una manera més superficial i més limitada que amb l’AntConc, però amb uns resultats més visuals. Per tant, poden ser útils per a detectar amb un cop d’ull les reiteracions excessives, i ens poden ajudar a enriquir els nostres escrits.

Per exemple, Wordle produeix núvols que es poden configurar amb patrons, colors i tipus de lletra diferents. A més,  té funcionalitats com l’eliminació dels mots més comuns en molts idiomes, i també en català, i es pot triar la gamma de color, el tipus de lletra, l’orientació de les paraules, etc. L’única pega que li trobo és que no empra més de 150 paraules, de manera que no serveix per a analitzar textos gaire llargs. El núvol de la imatge de dalt l’he fet amb una part de la meva Pac 1, i hi podem veure algunes paraules molt destacades, és a dir, molt repetides.

També he provat Wordsift, que genera núvols semblants a l’anterior i ens diu el nombre d’aparicions de la paraula que assenyalem amb el cursor; però té el desavantatge que només parla anglès, i la funció stop words, que elimina els mots freqüents, només funciona amb textos en aquest idioma. A tall d’exemple, amb uns paràgrafs de La teoria del caos, que hem de llegir aquests dies, ha sortit el núvol següent, en què hi destaquen conjuncions i articles:

índex

Wordsift té una altra funció molt interessant que genera una xarxa de significats a partir de la paraula que seleccionem del núvol, amb nusos que indiquen la categoria gramatical i el camp semàntic de cada ramificació. Si cliquem damunt qualsevol paraula de la xarxa, es genera una xarxa nova. Igual que ens ha passat abans, si el text que hem introduït no és anglès només podrem generar xarxes a partir de paraules que també existeixin en aquest idioma. Al núvol anterior, he triat la paraula control, amb aquest resultat:

xarxa significats

Si ho proveu, veureu que la xarxa no apareix de cop, sinó que es va construint i va canviant de forma, d’una manera quasi orgànica, i fa el mateix si tibem qualsevol de les  seves branques. Sembla un animal aquàtic!

Arran d’un comentari de la Dolors Martí sobre els núvols, i d’una entrada al seu blog Escriptures Hipertextuals sobre els mapes mentals amb l’aplicació bubbl.us, m’he animat a fer-ne un, i m’ha agradat molt. És “intuïtiu”, no has de llegir un manual per fer-lo servir, i és ràpid. Amb la versió gratuïta es poden afegir enllaços a les etiquetes, però continguts no. Crec que és una eina útil per a assignatures com aquesta, en què hem de treballar a molts conceptes. Aquest és el meu mapa improvisat:

mapa mental hipertext

Tinc pendent de provar el Tagxedo, que va proposar la Françoise Sanches en un comentari. Espero poder fer-ho aviat.

6 respostes a “Tot fent núvols

  1. Dolors Martí Pi

    Moltes gràcies per aquesta informació! He estat fent proves però tinc problemes per reproduir els núvols. Continuaré intentant-ho.
    Una aplicació visula que he usat algun cop és bubble.is També és molt interessant.

    M'agrada

  2. Françoise Sanches

    Françoise Sanches
    Me ha gustado mucho todo lo referente a las nubes de palabras; ya había visto estas nubes pero desconocía totalmente el proceso de creación. Gracias a esta información he podido comprobar que existen muchos generadores de nubes de palabras y que son de gran utilidad en muchos contextos, el educativo, el publicitario, el literario, etc
    en una web citan 7 generadores de palabras:

    1. Tagul: Las nubes de palabras creadas con Tagul tienen interactividad, lo cual da un efecto dinámico a nuestros trabajos. Ofrece diversas formas de personalización como el fondo transparente para tu trabajo o las formas.

    2. Tagxedo: Interesante herramienta generadora de nubes de palabras de forma automáticaLa peculiaridad que tiene frente a otras opciones como Wordle es que en Tagxedo se puede decidir la forma que tendrá dicha nube.

    3. Wordle: Aplicación web que nos permite crear una imagen a partir de un texto o de una selección de palabras sueltas. Herramienta que puede servirnos para elaborar propuestas de trabajo o arranque de algunas actividades.

    4. ABCYa: Aunque parecido a Tagul está más indicado para utilizar en las clases de infantil. Podemos elegir el color, fuente y forma, luego podemos guardar en nuestro ordenador o imprimir diréctamente.

    5. Wordsalad: Aplicación web que nos permite crear nubes de palabras de una forma rápida y sencilla, una fórmula que estimula la participación del estudiante.

    6. Word it Out. Aplicación web con muchos ajustes personalizados.Libre de usar y no requiere de registro.

    7. Imagechef. Si necesitas hacer una edición de imagen sencilla, sin grandes pretensiones, pero sí con la premisa de la sencillez y facilidad,ImageChef es la solución.

    También puedes conocer Doce ideas para trabajar nubes de palabras y compartimos un video de Meritxell Viñas @totemguard que nos muestra cómo crear una nube de palabras con Tagxedo
    .
    http://ineverycrea.net/comunidad/ineverycrea/recurso/los-7-mejores-generadores-de-nubes-de-palabras/fb42647e-c586-44d0-8b8b-a0d60c71a2a1

    M'agrada

  3. Retroenllaç: Núvols amb Tagxedo – Els límits del meu hipertext

Deixa un comentari